17 Σεπ 2012

ΘΕΜΑΤΑ ΕΚΘΕΣΗΣ - ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ



Λεωφόρους για τον κόσμο του πορνό από την άνεση του σπιτιού άνοιξε το γρήγορο Ιnternet ανατρέποντας τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης του περιεχομένου μιας χρυσοφόρας βιομηχανίας
e-πορνογραφία... ανθεί! 


Δ. ΓΑΛΑΝΗΣ ΔΩΡΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009
Η εξάπλωση του γρήγορου Ιnternet έχει φέρει τεράστιες αλλαγές στην παραγωγή, στη διάθεση και στην κατανάλωση της πορνογραφίας. Ως πριν από λίγα χρόνια η επαφή με την πορνογραφία απαιτούσε επισκέψεις σε κακόφημα σινεμά και σε «κρυφές» αίθουσες εξειδικευμένων βιντεοκλάμπ, ενώ στοίβες από πορνοπεριοδικά έπρεπε να κρύβονται κάτω από τα κρεβάτια ή στις σκοτεινές γωνιές των ντουλαπιών. Σήμερα κάθε νοικοκυριό που διαθέτει πρόσβαση στο Ιnternet έχει εν δυνάμει πρόσβαση και σε ένα παράλληλο πορνοσύμπαν, όπου το υλικό που ικανοποιεί ακόμη και τα πλέον διεστραμμένα γούστα απέχει μόνο ένα κλικ στον υπολογιστή.

Οι αλλαγές στην κατανάλωση της πορνογραφίας με την εξάπλωση του Διαδικτύου είναι «κοσμογονικές», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Λίζα Τσαλίκη, λέκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι χρήστες του Ιnternet, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, μπορούν, όπως τονίζει η κυρία Τσαλίκη, «να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό χωρίς τον κίνδυνο να τους δουν οι άλλοι. Από την άνεση του σπιτιού τους καταναλώνουν το περιεχόμενο της αρεσκείας τους και έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν και να προσεταιριστούν με άλλους χρήστες που καταναλώνουν ανάλογο περιεχόμενο». Το πρόβλημα αφορά βέβαια την ευκολία πρόσβασης των ανηλίκων στην πορνογραφία που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες. Γιατί μπορεί η εξάπλωση της κατανάλωσης πορνογραφικού υλικού από ενηλίκους να έχει ενδιαφέρον από κοινωνιολογική άποψη, η έκθεση όμως ενός παιδιού σε τέτοιο υλικό είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση και πολύ συχνά χρήζει της παρέμβασης των αρμοδίων αρχών.

Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 20% των παιδιών (κυρίως αγόρια) μπαίνουν σε πορνογραφικά sites, ενώ το 10% των παιδιών διαπαιδαγωγείται σεξουαλικά μέσω Διαδικτύου, γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, επηρεάζει τη σεξουαλικότητα και την κοινωνικότητα του παιδιού. Ο επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής κ. Γιώργος Κορμάς σημειώνει ότι «το πρόβλημα έγινε πιο έντονο με τα 120.000

laptops που μοιράστηκαν σε παιδιά
γυμνασίου τα οποία μπαίνουν σε πορνογραφικά sites ακόμη και στα σχολικά διαλείμματα». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το υπουργείο δεν φρόντισε να υπάρχουν προεγκατεστημένα φίλτρα προστασίας και το άφησε αυτό στη διακριτική ευχέρεια των γονιών. Πρόσβαση όμως σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο τα παιδιά μπορούν να έχουν και σε κάποιο Ιnternet caf.

Οι νέες τάσεις
Τον τελευταίο καιρό καταγράφεται μια χωρίς προηγούμενο εξάπλωση της ερασιτεχνικής πορνογραφίας. Σε χιλιάδες ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου τα βίντεο που αποστέλλουν οι χρήστες καταγράφουν πολύ συχνά περισσότερες επισκέψεις από τα βίντεο επαγγελματιών του είδους. Πριν από λίγους μήνες το εξειδικευμένο δίκτυο ενημέρωσης Αrs Τechnica απέδιδε την παραγωγή ερασιτεχνικών βίντεο στο γεγονός ότι η παραδοσιακή βιομηχανία πορνό πνέει τα λοίσθια.

Με ή χωρίς οικονομικό όφελος, «κάτω από τις συνθήκες που εμείς επιλέγουμε και εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που μας παρέχει η τεχνολογία μπορούμε να παράγουμε αυτό το υλικό και να το μοιραστούμε με άλλους» τονίζει η κυρία Τσαλίκη. Μάλιστα όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα 15 λεπτά φήμης μπορούν ταυτόχρονα να γίνουν και ερασιτέχνες πορνοστάρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα των εταιρειών παραγωγής πορνογραφικών ταινιών στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί ως και 50% από το 2007. Τουλάχιστον πέντε από τις 10 πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου προσφέρουν δωρεάν «τσόντα», ενώ μεγάλο μέρος του είναι ερασιτεχνικό. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής πορνό Combat Ζone, «τα δωρεάν είναι αυτά που μας γονάτισαν» . Πριν από λίγες ημέρες το αμερικανικό περιοδικό «Ρlayboy» ανακοίνωσε δραστικές περικοπές εξαιτίας της πτώσης της κυκλοφορίας του. Το 2008 κατέγραψε ζημιές 13 εκατ. δολαρίων, ενώ ως το τέλος του 2009 θα έχει ζημιές που ξεπερνούν τα 8 εκατ. δολάρια. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του Χιου Χέφνερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρείας. Μια πτυχή της ερασιτεχνικής πορνογραφίας είναι και τα βίντεο στα οποία διάφοροι διάσημοι αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος επιδίδονται σε σεξουαλικές δραστηριότητες και τα οποία αφήνονται να «διαρρεύσουν» στο Διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μία από τις πλέον επιτυχημένες «κυκλοφορίες» της τελευταίας δεκαετίας ήταν το ερασιτεχνικό βίντεο με την Πάμελα Αντερσον και τον σύντροφό της Τόμι Λι. Μάλιστα δεν λείπουν και αυτοί που αποφασίζουν να διαθέσουν οι ίδιοι τα ερασιτεχνικά τους βίντεο online, όπως συνέβη με την πάμπλουτη κληρονόμο Πάρις Χίλτον, η οποία «ανέβασε» το δικό της αντί πληρωμής.

Παιδική εκμετάλλευση
Η διάθεση και η κατανάλωση υλικού παιδικής πορνογραφίας αποτελεί αναμφίβολα την πιο σκοτεινή πτυχή της πορνογραφίας στο Ιnternet. Η ευκολία με την οποία οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έρθουν σε επαφή με ανάλογο υλικό, να το αποθηκεύσουν στους υπολογιστές τους και να το μοιραστούν με άλλους χρήστες ή να το διακινήσουν με τη σειρά τους με σκοπό το χρηματικό όφελος έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια τρομερή αύξηση τόσο στον αριθμό ανάλογων ιστοσελίδων όσο και στον αριθμό των «καταναλωτών», καθώς και στον αριθμό των συλληφθέντων με την κατηγορία παράβασης της σχετικής νομοθεσίας.

Οι συλλήψεις στη χώρα μας έχουν αυξηθεί γεωμετρικά τα τελευταία χρόνια και αυτό χωρίς αμφιβολία οφείλεται στην εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων.

Σύμφωνα με στοιχεία της UΝΕSCΟ, ο τζίρος της βιομηχανίας παιδικής πορνογραφίας στο Διαδίκτυο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ τον χρόνο, ενώ ο αριθμός των ιστοσελίδων που φιλοξενούν πορνογραφικό περιεχόμενο με «πρωταγωνιστές» ανήλικα παιδιά, ακόμη και βρέφη, σημείωσε τα τελευταία χρόνια αύξηση της τάξεως του 345%. Ορισμένες ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας έχουν ημερήσια επισκεψιμότητα περίπου 150.000, παρά το υψηλό κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της SafeLine, το πρώτο εξάμηνο του 2009 έγιναν στη χώρα μας 623 καταγγελίες για sites με παράνομο περιεχόμενο, αριθμός που σχεδόν αγγίζει τον συνολικό αριθμό καταγγελιών του 2008, και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 1.000. Από τις 623 καταγγελίες το 27% αφορούσε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας.

Πριν από λίγες ημέρες η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση να καταθέσει ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει τους παρόχους Ιnternet να αναφέρουν στις αρχές, και μάλιστα σε μια ειδική υπηρεσία, σε ποιες ιστοσελίδες διακινείται υλικό παιδικής πορνογραφίας.
Πορνό στα κινητά;
Προς το παρόν η εταιρεία Αpple σχεδιάζει να κρατήσει το πορνογραφικό περιεχόμενο μακριά από το iΡhone. Η εταιρεία Αndroid ωστόσο πρόσφατα αποφάσισε να λανσάρει μια εφαρμογή για πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό από κινητά τηλέφωνα. Αν και δεν διατίθεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Αndroid, μπορεί κανείς να την «κατεβάσει» από την ιστοσελίδα ΜiΚandi. com.

Άλλη μία απόδειξη για το ότι η βιομηχανία της πορνογραφίας έχει εκμεταλλευτεί τις τεχνολογικές εξελίξεις προκειμένου να διανείμει το υλικό της και να αυξήσει τα κέρδη της. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου ήταν από τις πρώτες που χρέωναν τους χρήστες για να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους και από τις πρώτες που μπόρεσαν να εκμεταλλευθούν με εμπορική επιτυχία το Διαδίκτυο.

Οι αριθμοί τρομάζουν :
1.  Το 12% των websites διεθνώς είναι πορνογραφικά, σύμφωνα με στοιχεία του 2007.
2.  Το 25% του συνόλου των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο αφορά σεξουαλικό περιεχόμενο.
3.  Το 70% αυτών που αναζητούν σεξ στο Διαδίκτυο είναι άνδρες.
4.  2.500 νέες ιστοσελίδες με πορνό περιεχόμενο δημιουργούνται κάθε εβδομάδα.
5.  Το 35% του υλικού που κατεβάζουν οι χρήστες του Διαδικτύου καθημερινά είναι πορνογραφικό.
6.  2,84 δισ. δολάρια ήταν τα κέρδη της online πορνογραφίας το 2006.
7.  Το 89% του πορνογραφικού υλικού που διακινείται διεθνώς παράγεται στις ΗΠΑ.
8.  2,5 εκατ. ηλεκτρονικά μηνύματα την ημέρα είναι πορνογραφικού περιεχομένου.
 9.  3.075 δολάρια το δευτερόλεπτο ξοδεύονται στην πορνογραφία online.
10.  28.258 χρήστες του Διαδικτύου επισκέπτονται πορνογραφικά sites κάθε δευτερόλεπτο που περνάει.
11.  Κάθε 39 λεπτά δημιουργείται ένα νέο πορνογραφικό βίντεo στις ΗΠΑ.
 12.  Κάθε δευτερόλεπτο 372 χρήστες αναζητούν πορνογραφικό υλικό σε κάποια μηχανή αναζήτησης στο Ιnternet.

Κλειδιά ασφαλείας
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λειτουργεί η SafeLine (www.safeline.gr), η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή, που δέχεται καταγγελίες για δικτυακούς τόπους που εντοπίζουν οι χρήστες του Ιnternet και θεωρούν ότι το περιεχόμενό τους είναι παράνομο, ενώ διαθέτουν και συμβουλές προς τους γονείς για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο Ιnternet. Επίσης οι γονείς μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες τους ή να ζητήσουν συμβουλές στην τηλεφωνική γραμμή 800 11 80015. Ακόμη κυκλοφορούν στην αγορά και διάφορα δωρεάν ή και επί πληρωμή πιστοποιημένα «φίλτρα» ιστοσελίδων που μπορούν να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των παιδιών σε πορνογραφικές ιστοσελίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: